Thursday, 4 August 2011

sebalik kisah...

i lurf pepel said...
Assalamualaikum wbt.
korang...
dah lama kita tak tgk crita2 ikhtibar cam ni kan? 
betul tak?
budak2 sekarang pon asyik dengan anime2 yang tak membawa faedah pon buat mereka.
tringat masa kecik2 dulu, dakecet pon mmg hantu kartun kat tv.
smp ari weekend pon bgun awal sbb nk tgk katun.
tapi, korang perasan tak?
katun masa zaman budak2 kita dulu tu byk bg ikhtibar..
tak macam katun sekarang yang cuma pentingkan keseronokan ja.
AKSI yang MELAMPAU.
BAHASA yang digunakan pon TAK RELEVEN utk prngkat kanak2.
jadi tak heranla dunia sekarang ni byk GANGSTERISME.
bkn nak kata yg katun ni tak bgus.. tapi katun sekarang tak byk yg BOLDkan something yg kita kata 
memberi MANFAAT. TELADAN.
kat cini dakecet ade selitkan dua cerita,
mungkin korang pon dok layan jgk masa kcik2 dulu.
so, enjoy watching !!

satu:

video
GAGAK YANG BIJAK

dua:

video
SANG KANCIL MENIPU BUAYA

dah tengok???
mesti terasa nostalgia masa kecik2 dulu kan?
katun sekarang pon best jugak !! macam... ni haa !



BOBOIBOY !!!

i lurf pepel said...

tenkiu kerana menbaca :)
tingkatkan ilmu jana masa depan ummah

your japanese name ?!! try it.

i lurf pepel said..
Assalamualaikum wbt.

disebabkan demam bola dan demam K-Pop, J-Pop makin panas kat negara kita nii,
dakecet ada sesuatu untuk korang try.. 
JOM !!! kita ramai2 try translate nma kita ke nma Jepun.
cam best kan?? hehehe
apa lagi yg korang tunggu tuu..
 CEPAT. CEPAT. CEPAT.


A= ka B= tu C= mi D= te E= ku F= lu G= ji H= ri I= ki

J= zu K= me L= ta M= rin N= to O= mo P= no Q= ke

R= shi S= ari T= chi U= do V= ru W=mei X= na Y= fu

Z= zi


bila korang dah CUBA tuu, 
type nama korang dalam comment ye??
selamat mencuba !!!


i lurf pepel said...

I LOVE CATS !!
miaoww.. miaoww..
(-__-)d

JANGAN LUPA TRY OK ???
your JAPANESE name is...


13 Principles of Success

i lurf pepel

assalamualaikum wbt. semua.
td  ada lah terbaca satu article yg sgt manfaat tuk di- share-kan dgn korg semua. 
heheheeeee. cam gempak takkk? ehehe :)
ni dakecet just copy paste je.. as summary korang buatlh sendiri ehh. 
apapun, kita semua nak berjaya dalam setiap apa yang kita lakukan. haaa...
kat cni ada 13 principles yang boleh korang dan dakecet sendiri gunapakai in our life.
so, enjoy reading it. :)


13 Principles of Success
By Tony L. Callahan
In 1723 a young man, the fifteenth child of a candle maker, arrived in Philadelphia with a trunk load of ambition and no money to his name. By age 42 he retired successful, wealthy and one of the most respected men of his day.
Few people, before or since have been as successful as this young man. In his autobiography, he credits this list of 13 principles for his success:
  1. TEMPERANCE. Eat not to dullness; drink not to elevation.
  2. SILENCE. Speak not but what may benefit others or yourself; avoid trifling conversation.
  3. ORDER. Let all your things have their places; let each part of your business have its time.
  4. RESOLUTION. Resolve to perform what you ought; perform without fail what you resolve.
  5. FRUGALITY. Make no expense but to do good to others or yourself; i.e., waste nothing.
  6. INDUSTRY. Lose no time; be always employed in something useful; cut off all unnecessary actions.
  7. SINCERITY. Use no hurtful deceit; think innocently and justly, and, if you speak, speak accordingly.
  8. JUSTICE. Wrong none by doing injuries, or omitting the benefits that are your duty.
  9. MODERATION. Avoid extremes; forbear resenting injuries so much as you think they deserve.
  10. CLEANLINESS. Tolerate no uncleanliness in body, cloths, or habitation.
  11. TRANQUILLITY. Be not disturbed at trifles, or at accidents common or unavoidable.
  12. CHASTITY. Rarely use venery but for health or offspring, never to dullness, weakness, or the injury of your own or another's peace or reputation.
  13. HUMILITY. Imitate Jesus and Socrates.
Many of you have likely figured out who the young man in the story is. For those still wondering, the young man in question is inventor, statesman and philosopher, Benjamin Franklin. It is Mr. Franklin's recommendation that each principles be exercised, in order, adding one per week until all thirteen are put into practice.
While the language may be dated, the message of these thirteen principles is as valid today as it was in Mr. Franklin's day. Begin today to employ these principles and they will contribute not only to your business success but also to your personal growth and happiness.


ok korang?? 
dah habis baca dah kan??
take note ye...
hehehe..just nak share ngn korang semua sbb korang semua pon macam dakecet jgk~~
kan kan kan korang semua kan??
aceceyyy.. 
kalau korang semua ada 
KOMEN. CADANGAN. PENDAPAT.
jangan lupa,,, 
post kat komen dbawah tuu..



"always think bout ways to be the champion!
comes up with crazy ideas, schemes, and invention."

Wednesday, 3 August 2011

lens baruku...

alamak !!!



i lurf pepel said...

aisehhh . . .
kenapa color tak terang nii?
tp bole tahan la.. sedap pakai.
haih cik zati suhaimi.. dayah ..ooo dayah...
ni yg ta edit haih.. pat tgk haih.
lens dia tebal n keras cket. tp sng aa nk handle bila pakai.
color dia xterang benderang cam yg salu ku pakai sebelom oren tu.
mybe kalu kna chya kot br nk nmpak. kot?
teheeheee..

tu apa merah2 tu?
alamak. cmna nii..haih.
da tak somey da ehh.
grrrr ...

korang belek2 and tinjau2 lah,

 Facebook : SweetSeduction Lens

comel2 dan kuit2 sgt corak dia. hage pon tadela 
mngepow sgt. hehehe. anyway, utamakan keselamatan korang eh bila pakai lens !!!

i lurf pepel said...

selamat berbuka.

makan jgn tamak.
buat ibadat banyak2.

Tuesday, 2 August 2011

khas utk semua :)

i lurf pepel gives u...


video

good night song.
twinkle2 little star.

how long u haven't heard this song???
for me, it's been awhile thou...
goodnight peep !!!!

tak lengkap rasanya kalau...

i lurf pepel
assalamualaikum kepada semua. rasanya tak lengkap kalu saya tak kongsikan satu cerita dengan anda semua.
well, enjoy the story:



Apabila RM 50 bertemu RM 1.

Pada suatu hari, RM1 terserempak dengan RM50. Mereka ni dah lama tak jumpa. Lalu kedua-dua berbual-bual.


"Oit, lama tak nampak, mana ko pergi?", tanya RM1


RM50 menjawab," Aku pergi merata- rata tempat. Pergi stadium tgk bola, naik STAR Cruise, pegi KK naik AirAsia, lepak One B, konsert AF, M'sian Idol.. tempat2 cam bgtulah. Eh, ko camna plak?.


"RM1 menjawab perlahan seraya menunduk,


"Hmm..biasa lah.. Balik-balik tempat yg sama............'SURAU...., MASJID......., SURAU........."


renung2kan ..dan selamat beramal.. ^_^





wahhh, mcm terkena kat batang hidung sendiri kan??
apapun, manusia dikurniakan akal dan iman.

renung2kan dan moga2 kita akan ditempatkan dalam golongan org2 yg beriman.

selamat menjalani ibadah puasa kepada semua kaum muslimin dan muslimat.
jadikan hari2 yang mendatang lbih baik dari masa lalu kita.

mulakan sesuatu dengan niat dan sudahi ia bersama niat. 
tingkatkan amalan2 dalam bulan yang barakah ini ya teman2
:)


ceria2 selalu :)
selamat malam
selamat bersahur
=..=

take a good care in advance



i lurf pepel said...
salam semua. lama tak express diri kat cni..
well, still lom tlambat nak wish you all happy fasting.

i lurf pepel said...
setiap pertemuan pasti akan disusuli dengan perpisahan. 
tak kira lah perpisahan tu secara permanent ataupun temporary sj.
kat sini bukan nak bcerita panjang lebar sgt..
gembira dan sedih rasanya bila En Rosmi Yuhasni nak pergi tinggalkan KAMI semua.
tapi sy rasa berbangga dengan kesungguhan seorang anak Malaysia yang mendapat tajaan sepenuhnya oleh universiti luar negara melanjutkan pengajian ke tahap tertinggi (PhD). 
tahniah sir !!! sir lecturer paling happening yg sy knl.
well, apapun, sir, slalu2 lah hello2 kat Facebook tu nnt.
akan rindu detik2 AGM, EVENT2, DINNER, MEETING, COUNSELING, etc.
kat cni ada lah dua tga pitcha sir yg sy upload. hehehe.. 
HE'S SINGLE AND AVAILABLE !!!
err, stakat ni ja kot kita soksek2 pasal sir yg pling suka gosip nii :)
thank you sir.

wishing you happiness and good luck in abundance as you move ahead in life.
it's difficult to bid goodbye.
but that's the way of life.
now,
as you leave, here's fondly letting you know...
that you'll be missed !!!!!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...